Salland

Welkom bij Groei & Bloei
Salland

Uitgelicht

Bloemschikken - 2024

Inschrijving voor het voorjaar 2024 geopend

Meer

de digitale nieuwsbrief

De digitale nieuwsbrief

 

Meermalen is het al aan de orde geweest. Waarom een papieren nieuwsbrief in deze tijd waar bijna alles op digitale wijze geregeld wordt? De argumenten ‘voor’ en ‘tegen’ zijn al uitgebreid aan de orde geweest in de ALV. Het bestuur heeft besloten de daad bij het woord te voegen en per de eerste nieuwsbrief in 2024 in principe over te gaan naar de digitale nieuwsbrief.

 

De opmaak van de nieuwsbrief blijft gelijk aan wat wij nu hebben. Wij vinden de uitgave mooi en goed toegankelijk. Daarnaast zal er ook een flinke besparing plaatsvinden op onze uitgaven en daarmee kunnen dan weer nieuwe activiteiten worden georganiseerd. Of voorkomen we dat we structureel teveel interen op onze reserves.

 

Er is ook een maar. Een aantal leden heeft aangegeven een voorkeur te hebben voor de papieren uitgave van de nieuwsbrief. Wij willen hen tegemoetkomen maar dan zullen diegenen die dat wensen dit wel schriftelijk en bij voorkeur via de mail salland.groei@gmail.com aan ons kenbaar moeten maken. Geeft u hierbij uw naam, lidnummer en adres aan.

Als u geen toegang heeft tot een computer kunt u schrijven naar Groei & Bloei Salland, Luttenbergerweg 74, 8105 RV Luttenberg.

 

Voorts beschikken wij nog niet over alle e-mailadressen van onze leden. Soms hebben de leden er bewust voor gekozen en soms is het gewoon vergeten op te geven aan de ledenadministratie. Het betreft zo’n 15% van het ledenaantal. Wij zullen deze herfst nieuwsbrief ook digitaal sturen naar alle leden van wie wij een e-mailadres hebben. Als u deze niet digitaal ontvangen heeft (let ook op de spamfolder!) hebben wij geen e-mailadres van u. In dat geval ontvangt u volgend jaar geen nieuwsbrief meer tenzij u ons schrijft. Door u vroegtijdig op de hoogte te stellen van deze verandering verwachten wij dat ook deze laatste groep op tijd zal gaan reageren door hun e-mailadres door te geven aan de ledenadministratie gbsalland.leden@gmail.com.

 

Door rekening te houden met de leden die de papieren versie willen krijgen zal nog niet het optimale financiële voordeel behaald kunnen worden maar dat vindt het bestuur verantwoord. De ervaringen met de Lentefair en het Open Tuinenweekend, waarbij bijvoorbeeld ook uitgebreid gebruik is gemaakt van Facebook, sterken ons om deze stap nu te gaan maken.

Nieuwsbrief voorjaar 2023 ( nieuwsbrief bekijken klik hier)

https://flipboek.editoo.nl/1437854/43/47503518120519ca9b12265e96369a41

Bestuursleden gezocht

Voor alle activiteiten die we organiseren zijn natuurlijk vrijwilligers nodig, en gelukkig hebben we er daar best veel van. Niet alleen een kern van mensen die bereid zijn evenementen te organiseren, maar ook mensen die bereid zijn af en toe een dag een kraam te bemensen of taarten te bakken of wat verder ook nodig is. Maar waar we nu dringend  behoefte aan hebben is twee personen die bereid zijn een stapje verder te gaan. We hebben hard een penningmeester nodig, die bijhoudt welke betalingen binnen komen en er voor zorgt dat de rekeningen op tijd betaald worden. Hiervoor hoef je geen accountant te zijn, maar je moet wel een computer hebben en weten hoe een spreadsheet werkt - en als je dat niet weet kunnen wij het je leren.

De tweede vacature is voor een bestuurslid dat leuke evenementen verzint, zoals excursies, cursussen of workshops. Het zou jammer zijn als deze evenementen wegvallen omdat het huidige bestuur er geen tijd voor heeft.  Dus informeer eens bij de secretaris of kom eens langs voor een gesprekje. Dit werk hoeft niet heel veel tijd te kosten, maar geeft veel voldoening.

Groei & Bloei Salland, een actieve vereniging voor groenliefhebbers in het hart van Salland

Afdeling Salland van Groei en Bloei is een club voor liefhebbers van tuinen, planten en bloemen. Wij zijn gevestigd in Raalte, het hart van Salland, en hebben veel activiteiten in Raalte, Heino, Heeten, Luttenberg en Mariënheem. Maar ook buiten de gemeente hebben we leden in Olst, Wijhe, Nijverdal, Hellendoorn, Lemelerveld, Wesepe, en ver buiten de regio.

We organiseren ieder jaar zes lezingen, waarbij goede sprekers worden uitgenodigd die over allerlei groen gerelateerde zaken komen vertellen.

Tuinbezoek komt aan de orde met onze jaarlijkse Open Tuinen, excursies met eigen vervoer naar tuinen in de omgeving, een dagtocht per bus naar tuinen die net iets verder weg liggen, en eens in de twee jaar is er een meerdaagse busreis naar het buitenland.  Daarnaast regelen we trips naar tuinevenementen.

Bloemschikken  is  mogelijk bij de bloemschikcursus, waarbij onder leiding van een gerenommeerde bloemstylist bloemstukken worden gemaakt, waarbij gezelligheid net zo belangrijk is als het aanleren van technieken. Op de paasworkshop en kerstworkshop worden in een gezellig buurthuis met een hapje en een drankje paasstukjes en kerststukjes gemaakt. 

Behalve de paasworkshop en kerstworkshop organiseren we regelmatig andere workshops (bv. zaaien en stekken) en cursussen (bv. snoeien)

Onze lentefair is een hoogtepunt in het seizoen.  Op de kwekerij van Arjan Schepers in Mariënheem kunnen groenliefhebbers elkaar ontmoeten met een kopje koffie en een stuk taart, en dan de gezellige markt overlopen waar onze vereniging meerdere stands heeft maar ook kwekers en andere standhouders aanwezig zijn.

Voor wie dit niet genoeg is hebben we drie tuinclubs die in een kleinere groep hun eigen excursies organiseren en actief zijn met zaaien en stekken en plantenmateriaal uitwisselen.

Ten slotte proberen we onze bijdrage te leveren aan het openbare groen. Door deel te nemen aan het groen-overleg in de gemeente (groen samen doen) en de boomfeestdag, of zelf de handen uit de mouwen te steken en bijvoorbeeld een rotonde aan te pakken, of een gemeenschapstuin.

Al deze activiteiten zijn  alleen mogelijk met heel veel vrijwilligers, die we dan ook hebben.  Maar hoe meer vrijwilligers, hoe meer we kunnen doen, dus we zijn altijd op zoek naar extra mensen, al is het maar voor een paar uur per jaar.  Vrijwilliger zijn is ook gezellig: je leert veel mensen kennen die dezelfde passie hebben. En af en toe organiseren we een uitje voor iedereen die een bijdrage heeft geleverd.

Wil je weten wat we dit jaar doen?  Onder activiteiten geven we per activiteit een overzicht, of klik op agenda, waar je de eerstvolgende activiteiten kunt zien. Onder het kopje foto’s zie je de foto’s van veel activiteiten van de afgelopen paar jaar.

Blijf op de hoogte!!!

In deze tijden moeten we soms op korte termijn onze plannen wijzigen. Helaas is dat meestal om activiteiten te annuleren, maar soms zien we ineens een mogelijkheid. In die gevallen sturen we een flitsmail uit, en zetten we het nieuws op de website. Om op de hoogte te blijven is het dus handig als u zich opgeeft voor de flitsmail.

U kunt zich alleen registreren voor de flitsmail als u zich via deze website opgeeft. U ziet rechts onderaan een optie om zich op te geven voor de nieuwsbrief. Maar dat is in ons geval de flitsmail. 

Let op: de flitsmail wordt verstuurd via de website, met als afzender info@salland.groei. E-mailadressen die beginnen met info@ worden door veel programma’s gezien als spam, zodat u ze mogelijk niet in uw normale inbox krijgt. Zoek dan even onder spam en markeer de mail als “geen spam”, zodat het de volgende keer hopelijk goed gaat. I kunt ook het emailadres info(at)salland.groei toevoegen aan uw contacten.  Heeft u zich opgegeven en krijgt u desondanks geen flitsmail, stuur dan een mail naar salland.groei@gmail.com.

Voorwoord van de voorzitter

De tuin is winterklaar en dan...

Op het moment dat u deze nieuwsbrief ontvangt zal de eerste voorzichtige nachtvorst al hebben plaatsgevonden. De laatste bloemen in de tuin, zoals de dahlia’s, asters en begonia’s houden het dan voor gezien. Een mooi moment om terug te blikken wat er afgelopen jaar goed is gegaan en wat nog aangepast kan worden voordat de winter echt haar intrede doet. Meestal zijn de bollen al gepoot maar tegenwoordig hoor je ook dat het in december nog niet te laat is om in het voorjaar mooie bloemen te krijgen.

 

Ook in deze periode neemt de ware tuinliefhebber een beetje rust. Inderdaad tijd om eens na te denken over wat komend jaar te doen. Want ook in het tuinieren is veel gaande. Het 10 puntenplan van Groei & Bloei geeft in deze veel te overdenken maar is misschien ook aanleiding om zelf wat te gaan doen. Ook de klimaatveranderingen, zoals die voorspeld worden, maken duidelijk dat het niet iets is van voorbijgaande aard. En ik weet en hoor dat eenieder dat op z’n eigen wijze invult, maar dat er verandering in de lucht zit ervaren wij aan den lijve. Het wordt warmer in de zomer en soms blijft het meer regenen dan wij wensen.

 

Kortom zo ervaar ik het ook tijdens het schrijven van deze inleiding. Het is mijn laatste en nu ben ik klaar. Maar het is net als met tuinieren, klaar bestaat niet, er blijft altijd wat te doen. Zo heb ik in de afgelopen jaren mijn taak als voorzitter beschouwd: een bijdrage leveren aan onze vereniging door het onderhouden van contacten met de leden, het verantwoord omgaan met onze middelen en mede vorm en inhoud geven aan de activiteiten. En dat natuurlijk niet alleen, maar met de collega bestuursleden en de vele vrijwilligers. In die zin lijkt het een beetje op tuinieren. Bezig blijven, hier en daar een beetje bijsturen en vooral om je

De tuin is winterklaar en dan...

Op het moment dat u deze nieuwsbrief ontvangt zal de eerste voorzichtige nachtvorst al hebben plaatsgevonden. De laatste bloemen in de tuin, zoals de dahlia’s, asters en begonia’s houden het dan voor gezien. Een mooi moment om terug te blikken wat er afgelopen jaar goed is gegaan en wat nog aangepast kan worden voordat de winter echt haar intrede doet. Meestal zijn de bollen al gepoot maar tegenwoordig hoor je ook dat het in december nog niet te laat is om in het voorjaar mooie bloemen te krijgen.

 

Ook in deze periode neemt de ware tuinliefhebber een beetje rust. Inderdaad tijd om eens na te denken over wat komend jaar te doen. Want ook in het tuinieren is veel gaande. Het 10 puntenplan van Groei & Bloei geeft in deze veel te overdenken maar is misschien ook aanleiding om zelf wat te gaan doen. Ook de klimaatveranderingen, zoals die voorspeld worden, maken duidelijk dat het niet iets is van voorbijgaande aard. En ik weet en hoor dat eenieder dat op z’n eigen wijze invult, maar dat er verandering in de lucht zit ervaren wij aan den lijve. Het wordt warmer in de zomer en soms blijft het meer regenen dan wij wensen.

 

Kortom zo ervaar ik het ook tijdens het schrijven van deze inleiding. Het is mijn laatste en nu ben ik klaar. Maar het is net als met tuinieren, klaar bestaat niet, er blijft altijd wat te doen. Zo heb ik in de afgelopen jaren mijn taak als voorzitter beschouwd: een bijdrage leveren aan onze vereniging door het onderhouden van contacten met de leden, het verantwoord omgaan met onze middelen en mede vorm en inhoud geven aan de activiteiten. En dat natuurlijk niet alleen, maar met de collega bestuursleden en de vele vrijwilligers. In die zin lijkt het een beetje op tuinieren. Bezig blijven, hier en daar een beetje bijsturen en vooral om je

De tuin is winterklaar en dan...

Op het moment dat u deze nieuwsbrief ontvangt zal de eerste voorzichtige nachtvorst al hebben plaatsgevonden. De laatste bloemen in de tuin, zoals de dahlia’s, asters en begonia’s houden het dan voor gezien. Een mooi moment om terug te blikken wat er afgelopen jaar goed is gegaan en wat nog aangepast kan worden voordat de winter echt haar intrede doet. Meestal zijn de bollen al gepoot maar tegenwoordig hoor je ook dat het in december nog niet te laat is om in het voorjaar mooie bloemen te krijgen.

 

Ook in deze periode neemt de ware tuinliefhebber een beetje rust. Inderdaad tijd om eens na te denken over wat komend jaar te doen. Want ook in het tuinieren is veel gaande. Het 10 puntenplan van Groei & Bloei geeft in deze veel te overdenken maar is misschien ook aanleiding om zelf wat te gaan doen. Ook de klimaatveranderingen, zoals die voorspeld worden, maken duidelijk dat het niet iets is van voorbijgaande aard. En ik weet en hoor dat eenieder dat op z’n eigen wijze invult, maar dat er verandering in de lucht zit ervaren wij aan den lijve. Het wordt warmer in de zomer en soms blijft het meer regenen dan wij wensen.

 

Kortom zo ervaar ik het ook tijdens het schrijven van deze inleiding. Het is mijn laatste en nu ben ik klaar. Maar het is net als met tuinieren, klaar bestaat niet, er blijft altijd wat te doen. Zo heb ik in de afgelopen jaren mijn taak als voorzitter beschouwd: een bijdrage leveren aan onze vereniging door het onderhouden van contacten met de leden, het verantwoord omgaan met onze middelen en mede vorm en inhoud geven aan de activiteiten. En dat natuurlijk niet alleen, maar met de collega bestuursleden en de vele vrijwilligers. In die zin lijkt het een beetje op tuinieren. Bezig blijven, hier en daar een beetje bijsturen en vooral om je

De tuin is winterklaar en dan...

Op het moment dat u deze nieuwsbrief ontvangt zal de eerste voorzichtige nachtvorst al hebben plaatsgevonden. De laatste bloemen in de tuin, zoals de dahlia’s, asters en begonia’s houden het dan voor gezien. Een mooi moment om terug te blikken wat er afgelopen jaar goed is gegaan en wat nog aangepast kan worden voordat de winter echt haar intrede doet. Meestal zijn de bollen al gepoot maar tegenwoordig hoor je ook dat het in december nog niet te laat is om in het voorjaar mooie bloemen te krijgen.

 

Ook in deze periode neemt de ware tuinliefhebber een beetje rust. Inderdaad tijd om eens na te denken over wat komend jaar te doen. Want ook in het tuinieren is veel gaande. Het 10 puntenplan van Groei & Bloei geeft in deze veel te overdenken maar is misschien ook aanleiding om zelf wat te gaan doen. Ook de klimaatveranderingen, zoals die voorspeld worden, maken duidelijk dat het niet iets is van voorbijgaande aard. En ik weet en hoor dat eenieder dat op z’n eigen wijze invult, maar dat er verandering in de lucht zit ervaren wij aan den lijve. Het wordt warmer in de zomer en soms blijft het meer regenen dan wij wensen.

 

Kortom zo ervaar ik het ook tijdens het schrijven van deze inleiding. Het is mijn laatste en nu ben ik klaar. Maar het is net als met tuinieren, klaar bestaat niet, er blijft altijd wat te doen. Zo heb ik in de afgelopen jaren mijn taak als voorzitter beschouwd: een bijdrage leveren aan onze vereniging door het onderhouden van contacten met de leden, het verantwoord omgaan met onze middelen en mede vorm en inhoud geven aan de activiteiten. En dat natuurlijk niet alleen, maar met de collega bestuursleden en de vele vrijwilligers. In die zin lijkt het een beetje op tuinieren. Bezig blijven, hier en daar een beetje bijsturen en vooral om je

De tuin is winterklaar en dan...

Op het moment dat u deze nieuwsbrief ontvangt zal de eerste voorzichtige nachtvorst al hebben plaatsgevonden. De laatste bloemen in de tuin, zoals de dahlia’s, asters en begonia’s houden het dan voor gezien. Een mooi moment om terug te blikken wat er afgelopen jaar goed is gegaan en wat nog aangepast kan worden voordat de winter echt haar intrede doet. Meestal zijn de bollen al gepoot maar tegenwoordig hoor je ook dat het in december nog niet te laat is om in het voorjaar mooie bloemen te krijgen.

 

Ook in deze periode neemt de ware tuinliefhebber een beetje rust. Inderdaad tijd om eens na te denken over wat komend jaar te doen. Want ook in het tuinieren is veel gaande. Het 10 puntenplan van Groei & Bloei geeft in deze veel te overdenken maar is misschien ook aanleiding om zelf wat te gaan doen. Ook de klimaatveranderingen, zoals die voorspeld worden, maken duidelijk dat het niet iets is van voorbijgaande aard. En ik weet en hoor dat eenieder dat op z’n eigen wijze invult, maar dat er verandering in de lucht zit ervaren wij aan den lijve. Het wordt warmer in de zomer en soms blijft het meer regenen dan wij wensen.

 

Kortom zo ervaar ik het ook tijdens het schrijven van deze inleiding. Het is mijn laatste en nu ben ik klaar. Maar het is net als met tuinieren, klaar bestaat niet, er blijft altijd wat te doen. Zo heb ik in de afgelopen jaren mijn taak als voorzitter beschouwd: een bijdrage leveren aan onze vereniging door het onderhouden van contacten met de leden, het verantwoord omgaan met onze middelen en mede vorm en inhoud geven aan de activiteiten. En dat natuurlijk niet alleen, maar met de collega bestuursleden en de vele vrijwilligers. In die zin lijkt het een beetje op tuinieren. Bezig blijven, hier en daar een beetje bijsturen en vooral om je

De tuin is winterklaar en dan...

Op het moment dat u deze nieuwsbrief ontvangt zal de eerste voorzichtige nachtvorst al hebben plaatsgevonden. De laatste bloemen in de tuin, zoals de dahlia’s, asters en begonia’s houden het dan voor gezien. Een mooi moment om terug te blikken wat er afgelopen jaar goed is gegaan en wat nog aangepast kan worden voordat de winter echt haar intrede doet. Meestal zijn de bollen al gepoot maar tegenwoordig hoor je ook dat het in december nog niet te laat is om in het voorjaar mooie bloemen te krijgen.

 

Ook in deze periode neemt de ware tuinliefhebber een beetje rust. Inderdaad tijd om eens na te denken over wat komend jaar te doen. Want ook in het tuinieren is veel gaande. Het 10 puntenplan van Groei & Bloei geeft in deze veel te overdenken maar is misschien ook aanleiding om zelf wat te gaan doen. Ook de klimaatveranderingen, zoals die voorspeld worden, maken duidelijk dat het niet iets is van voorbijgaande aard. En ik weet en hoor dat eenieder dat op z’n eigen wijze invult, maar dat er verandering in de lucht zit ervaren wij aan den lijve. Het wordt warmer in de zomer en soms blijft het meer regenen dan wij wensen.

 

Kortom zo ervaar ik het ook tijdens het schrijven van deze inleiding. Het is mijn laatste en nu ben ik klaar. Maar het is net als met tuinieren, klaar bestaat niet, er blijft altijd wat te doen. Zo heb ik in de afgelopen jaren mijn taak als voorzitter beschouwd: een bijdrage leveren aan onze vereniging door het onderhouden van contacten met de leden, het verantwoord omgaan met onze middelen en mede vorm en inhoud geven aan de activiteiten. En dat natuurlijk niet alleen, maar met de collega bestuursleden en de vele vrijwilligers. In die zin lijkt het een beetje op tuinieren. Bezig blijven, hier en daar een beetje bijsturen en vooral om je

De tuin is winterklaar en dan...

Op het moment dat u deze nieuwsbrief ontvangt zal de eerste voorzichtige nachtvorst al hebben plaatsgevonden. De laatste bloemen in de tuin, zoals de dahlia’s, asters en begonia’s houden het dan voor gezien. Een mooi moment om terug te blikken wat er afgelopen jaar goed is gegaan en wat nog aangepast kan worden voordat de winter echt haar intrede doet. Meestal zijn de bollen al gepoot maar tegenwoordig hoor je ook dat het in december nog niet te laat is om in het voorjaar mooie bloemen te krijgen.

 

Ook in deze periode neemt de ware tuinliefhebber een beetje rust. Inderdaad tijd om eens na te denken over wat komend jaar te doen. Want ook in het tuinieren is veel gaande. Het 10 puntenplan van Groei & Bloei geeft in deze veel te overdenken maar is misschien ook aanleiding om zelf wat te gaan doen. Ook de klimaatveranderingen, zoals die voorspeld worden, maken duidelijk dat het niet iets is van voorbijgaande aard. En ik weet en hoor dat eenieder dat op z’n eigen wijze invult, maar dat er verandering in de lucht zit ervaren wij aan den lijve. Het wordt warmer in de zomer en soms blijft het meer regenen dan wij wensen.

 

Kortom zo ervaar ik het ook tijdens het schrijven van deze inleiding. Het is mijn laatste en nu ben ik klaar. Maar het is net als met tuinieren, klaar bestaat niet, er blijft altijd wat te doen. Zo heb ik in de afgelopen jaren mijn taak als voorzitter beschouwd: een bijdrage leveren aan onze vereniging door het onderhouden van contacten met de leden, het verantwoord omgaan met onze middelen en mede vorm en inhoud geven aan de activiteiten. En dat natuurlijk niet alleen, maar met de collega bestuursleden en de vele vrijwilligers. In die zin lijkt het een beetje op tuinieren. Bezig blijven, hier en daar een beetje bijsturen en vooral om je

heen kijken, want de omgeving geeft je niet alleen inspiratie maar houdt je op koers.

Voor mij wordt het ook winter en tijd om terug te zien. Het was een mooie en leerzame tijd met vele leuke en gezellige contacten. De coronatijd was aanleiding om meer digitaal te gaan, iets wat tuiniers niet direct gegeven is. Zij werken liever met de handen in de tuin. De lezingen hebben mij veel gegeven en vooral ook geïnspireerd. 

 

Een van de laatste zaken die het huidige bestuur gaat regelen is het afscheid nemen van de papieren nieuwsbrief. Ook deze is de laatste. Zoals reeds aangegeven, als u de papieren uitgave wilt blijven ontvangen geeft u dat dan schriftelijk aan voor 15 december via het secretariaat.

 

Maar de wereld staat niet stil. Met Frank staat er een uitstekend voorzitter klaar om onze afdeling Salland van Groei & Bloei samen met u verder te laten groeien en bloeien.

 

Namens het bestuur wens ik alle leden fijne feestdagen en een gezond en bloemrijk 2024.

 

Ed Penninks

Tuinlog

16 Oct

Paul

Wolken…

15 Oct

Harry Hakvoort

Vroege lentebloei

Meer

Agenda

13 Dec

Kerstworkshop

Verdere informatie:onder het kopje workshops en…

Meer