Salland

BUSREIS G&B afdeling Salland NAAR FLEVOLAND Klik hier voor het inschrijfformulier

Zaterdag 10 augustus 2024

Opnieuw ligt er een, volgens ons, geweldige dagexcursie in het verschiet! We hebben vier mooie tuinen  voor u uitgezocht, de eigenaren zien er naar uit ons hun eigen plekje te tonen. Ook de inwendige mens wordt niet vergeten; in de middelste twee tuinen (die tegenover elkaar liggen) gebruiken we de door G&B afdeling Salland verstrekte lunch. In de eerste tuin drinken we een kopje koffie met wat lekkers en in de laatste tuin krijgen we een bij het tijdstip aangepaste versnapering.

 

Kosten : € 50,00 per persoon, niet-leden betalen € 55,00

Vertrek : 08.15 uur, Parkeerplaats Domineeskamp Raalte (parallel aan de Westdorplaan, alwaar gratis parkeren).

Tuin I: ‘Het Zwaluwhuis’, Zwijnsweg 31, 8307 PS Ens (oppervlakte 9.000 m2).

Agnes en Mart Muijsens wilden een tuin waarbij de invloed van Piet Oudolf en de grindtuinen van Beth Chatto aanwezig zouden zijn. Dat eerste, een prairiebeplanting met grassen is volkomen gelukt, het tweede is beperkt gebleven tot enige grindpaden. In de perfect onderhouden borders is het gehele jaar door iets te zien, van bollen in het voorjaar, grassen in de zomer en herfstasters en sedums in het najaar. Daarnaast is er een tuintje met bijzondere groenten en eenjarigen.

Tuin II: ‘De Oude Keurhof’, Johannes Postweg 6, 8309 PE Tollebeek (oppervlakte 3.000 m2).

Wendy en Sjefke Allefs kochten in 2008 een voormalig erf met schuur en woning van de Nederlandse Algemene Keuringsdienst om hun passie voor tuinieren uit te kunnen leven. Voor het huis ligt een spiegelende zonneborder in geel en rood tinten. Naast het huis een wat verdiepte vijver met rondom pergola’s begroeid met rozen en eenjarige klimmers. Daarnaast vindt u borders met pasteltinten, een kas met zelf gezaaide en gestekte planten, een moestuin, fruit- en notenbomen en een kweekgedeelte voor de hobby van Sjefke: het veredelen van stokrozen zonder roest en meeldauw.

Tuin III: ‘De Braamboschhoeve’, Johannes Postweg 5, 8309 PE Tollebeek (oppervlakte 8.000 m2)

In de zomer van 1999 begonnen Klaas Braam en Gerrie van den Bosch met de aanleg van deze tuin in de Noordoostpolder. Met veel plezier hebben ze de afgelopen 24 jaar in en aan de tuin gewerkt. Bijna het hele erf is tuin geworden. Het hele erf is één grote tuin, verdeeld in verschillende stukken. Zo zijn er verschillende tuinkamers, een groentetuin met een grote kas, een boomgaard en nog veel meer. Iedere hoek heeft een eigen naam en een eigen sfeer.

Tuin IV:‘De Stekkentuin’, Noordermiddenweg 13, 8311 PZ Espel (oppervlakte 3.800 m2)

Wies Voesten verwelkomt ons in haar verzameltuin met daarin van voor- tot najaar bijzondere vaste planten, waaronder honderden helleborus- en hostavariëteiten, hortensia’s en stokrozen in allerlei kleuren. In de winderige polder is bewust gekozen voor veel bodembedekkers naast stevige planten.

Met vallen en opstaan, door te planten en herplanten, combineren en uitproberen is in de loop der jaren bladstructuur, -vorm en -kleur een belangrijke rol gaan spelen. Immers: bloei is maar tijdelijk. Om ook zonder bloei een boeiende tuin te creëren is er gebruik gemaakt van vele grijze, rode en bontbladige planten, heesters en bomen.