Salland

Meerdaagse Tuinenreis naar Engeland & Isle of Wight 2019

MEERDAAGSE TUINENREIS NAAR ZUID ENGELAND EN THE ISLE OF WIGHT

Van woensdag 19 t/m zondag 23 juni 2019.

 

Met 47 enthousiaste deelnemers vertrokken we uit Raalte voor een vijfdaagse tuinenreis naar Zuid Engeland. Bij de koffiestop in Breda pikten we onze ‘vaste’ gids Will Christiaansen op. Na een fijne, rustige vaart vanuit Duinkerken, zagen we bij Dover de prachtige krijtrotsen opdoemen, mooi aangelicht door de zon! Na een uurtje rijden bezochten we Great Comp Garden, een magische plek waar je van het ene tuinthema naar het andere loopt.

Vervolgens reden we naar Hotel Inn on the Lake in Kent voor het eerste gezamenlijke diner en overnachting. Op dag twee vertrokken we al heel vroeg naar The Isle of Wight, dus we hadden opnieuw een mooie bootreis, nu vanuit Portsmouth, voor de boeg. Daar bezochten we allereerst Osborne House, wat in opdracht van koningin Victoria gebouwd is. De tuinen zijn 5 hectare groot en bieden veel mooie borders, in Italiaanse stijl ontworpen maar waar ook vele talrijke Victoriaanse planten in de bloembedden zijn teruggeplaatst in de stijl van die tijd. Het biedt tevens een ommuurde groentetuin, wilde bloementuin en een boomgaard. De moderne tuin is aangelegd door Rupert Golby.

Aansluitend gingen we naar Mottistone Gardens. Deze tuin is anderhalve hectare groot en aangelegd rond een Elizabethaans (16e eeuws) huis wat we ook konden bezichtigen. Je viel van de ene verbazing in de andere. Het biedt een mangifiek uitzicht over Compton Bay, de verdiepte tuin geeft beschutting aan de wat meer vorstgevoelige planten als. Daarnaast een rozentuin, een dubbele border en een boomgaard met decoratieve bomen. Vervolgens gingen we per boot terug naar het ‘vaste land’ van Engeland om ons in te checken voor de volgende drie nachten in hotel Mercure in Southampton, een in prachtig vakwerk opgebouwd hotel wat al 500 jaar als overnachtingsplek in gebruik is. We verbaasden ons sowieso over de hoeveelheid en staat van heel oude gebouwen, nog stammend uit de middeleeuwen.

 

Op dag drie bezochten we West Green House, alwaar we een rondleiding van bewoonster Miss Marilyn Abbott zelf kregen. Zij is betrokken geweest bij het Sydney Opera House, dat is nog duidelijk te zien aan de muzikale thema’s in haar tuin, waar ook vele concerten worden gehouden. De eigenaresse maakt onconventionele keuzes, te zien in haar rode tuin (niet alleen rode beplanting maar ook rood meubilair en rode potten), en een bijzondere vorm van haar groentetuin. Ze is ook dol op haar kipjes, Cochin krielkippen waar ze een heuse pagode voor heeft laten bouwen als onderkomen. Als tweede tuin werd die van Mottisfont Abbey,op het historische landgoed van het klooster van Mottisfont, bezocht. Het bevat een door buxushagen omvatte rozencollectie van de beroemde Graham Thomas. De gigantisch bloeiende rozenpracht was bijna te veel voor je ogen! Gelukkig stonden er ook veel vaste planten, uiteraard op kleur uitgezocht, tussen om wat rust te brengen.

 

Op dag vier bezochten we Kingston Lacy, een typisch country House wat we ook mochten bezichtigen. Het heeft grote gazons en in 1668 legde men een groot deel van de tuin aan. Daarin werden veel rododendrons geplant die nu prachtig volgroeid zijn en de ruggengraat vormen van de borders. Er is ook een prachtige varen kas met daarin 25 verschillende soorten. Ook is hier de nationale collectie van Anemone Nemorosa en van Convollaria ondergebracht. Tenslotte is hier nog een van de grootste en beroemdste Japanse tuinen van Engeland aangelegd. Als laatste tuin werd The Hollow tuin bezocht in een prachtig pittoresk plaatsje. Het is een zeer kleine, particuliere tuin waarvoor we de groep in tweeén moesten splitsen. Beurtelings zaten we in een pub of liepen door het plaatsje naar de tuin. Een echte cottagetuin met gemengde planten, slingerende paadjes, verrassende doorzichten, vijvertjes en een heel aardige moestuin met verhoogde bedden. Hier sprak uit alle hoeken de liefde voor planten.

De laatste dag reisden we terug, via Dover en Duinkerken, richting Raalte. Het is, mede door het zonovergoten weer (en toch niet te heet!) en ondanks wat kleine probleempjes hier en daar, voor ieder een fantastische tuinenreis geweest waarbij het opvallend was dat door de vele afwisseling in de grote tuinen, deze toch niet als te parkachtig overkwamen.

 

Dit smaakt naar meer!

Verslag excursie Gardenista 2019

15 mei 2019: Verslag Excursie - Gardenista

 

Op een zonnige dag bezig zijn met je hobby is altijd goed. Maar toen wij met 60 leden uit Raalte vertrokken, was er bij het naderen van ons einddoel toch een zekere spanning. Wat gaan wij aantreffen in Ophemert?

Wij kunnen kort zijn over het algemene gevoel. Het was mooi, afwisselend en creatief opgezet. Ook de stands waren met een aantrekkelijk aanbod van planten de moeite waard. Natuurlijk waren er ook wat aandachtspunten, zoals het geringe aantal voorbeeldtuinen, en de lange wachtrijen voor een kopje koffie en een broodje. Maar de zonnige dag maakte het wachten en het kijken naar wat er allemaal gaande was bepaald niet onprettig. 

Het alles overheersende gevoel was dat het een prettige en gezellig dag is geweest en dat een aantal van ons hun tuin weer een stukje mooier maken met hun aankopen.

Tenslotte: volgend jaar gaan we wéér!

Rotonde Heeten

Rotonde in Heeten

 

Wij van Groei & Bloei Salland hebben in de afgelopen 5 jaar het onderhoud verricht aan de rotonde gelegen aan de Holterweg in Heeten. Het was een initiatief van ons en in overleg met de gemeente waren er afspraken gemaakt over de inrichting en het onderhoud.

Het ontwerp was van tuinarchitect Nelleke Mein uit Heeten Zij had als basis gekozen voor een prairie-achtig ontwerp, waarbij het gehele jaar door een prettig en afwisseld beeld te zien is. Mede door het jaarlijkse onderhoud door onze leden is de rotonde uitgegroeid tot een mooi geheel. De jaarlijkse bijdrage van

NL DOET maakte het mogelijk de lege plekken mooi op te vullen. Al met al zijn wij een ervaring rijker en hebben wij bijgedragen aan het mooier maken van de omgeving. Vanaf nu wordt het onderhoud door de gemeente overgenomen. Wij zullen het met belangstelling blijven volgen.