Salland

Voorwoord van de voorzitter

Een zomers gevoel is duidelijk herkenbaar

Geïnspireerd door het zonnige voorjaar kom ik tot deze gedachte en in het bijzonder omdat alle voorbereidingen in de tuin klaar zijn. Er is gezaaid en opnieuw gezaaid, oftewel het ging niet helemaal zoals je wenste. De dahlia’s heb ik maar op de Lentefair meegenomen omdat de muizen zich te goed hadden gedaan aan mijn knollen.

Daarnaast ben ik vergeten om mijn grasveld te verticuteren, nou ja vergeten? Eigenlijk vond ik dat het zich maar op een natuurlijke wijze van de winterse invloeden en het spelen van de honden moest herstellen. Nou ja het is groen en er bloeien vele bloemetjes vooral van een soort met die mooie gele bloemen en die prachtige pluisbollen.

 

Kortom het voorjaar van onze afdeling is op zich en binnen de mogelijkheden ook een beetje zo verlopen. Als bestuur waren wij steeds weer een beetje verrast of iets wel of niet kon doorgaan, of er voldoende belangstelling was en of de inleider niet was besmet met het virus. Helaas kon de lezing van Marieke Nolsen ‘Onze op Engeland geïnspireerde pluktuin’ daardoor niet doorgaan. Maar wij hebben haar gelukkig voor volgend voorjaar kunnen boeken.

 

Uit bovenstaande blijkt maar weer eens dat wij graag alles willen plannen en onder controle willen hebben maar dat de dagelijkse praktijk soms wat weerbarstiger is. Dat is enerzijds spannend maar het geeft soms ook wat irritatie of stress.

 

Vandaar dat het zomerse gevoel zo belangrijk is. Genieten van alles wat bloeit in de tuin of op het balkon. Het onkruid een beetje onder controle houden en vooral een moment van rust voor jezelf creëren. Dan ontstaat meestal ook een moment van reflectie waarin je je afvraagt of het het allemaal wel de moeite waard geweest is. Of laten we ons de komende maanden nog inspireren door een bezoekje te brengen aan de Floriade. Mogelijk is dit de laatste keer want ook het realiseren van zo een groot project is bepaald niet eenvoudig. In ieder geval moet je tenminste weer 10 jaar wachten als je dit jaar niet gaat.

 

En wat zeker zo inspirerend is: meegaan met onze jaarlijkse busreis. Gezellig, leerzaam en het geeft altijd weer aanleiding tot een gesprek met medereizigers. En bij mooi weer zoals afgelopen jaar kan je rustig spreken van een dagje uit met een optimaal zomers gevoel.

 

Tenslotte hebben wij een initiatief ondersteund dat door Natuur en Milieu Overijssel in samenwerking met de gemeente Raalte is geïnitieerd, namelijk het opleiden van een 10-tal tuincoaches. Ook IVN Raalte is hierbij betrokken. Het doel is om inwoners die vragen hebben over het inrichten van de tuin of het onderhoud daarvan, advies te geven in de meest brede zin van het woord. Uiteindelijk is het streven tot een meer groene en een meer biodiverse woonomgeving te komen, waar wij allen dan van kunnen genieten.