Salland

Voorwoord van de voorzitter

 

 

Tuinen kijken, een vak apart

 

De lentetuinen met bloembollen in een grote verscheidenheid hebben wij gehad. Het zomerseizoen staat voor de deur. Tijd om als tuinliefhebber erop uit te trekken. Hoe? Dat kan op vele manieren. Alleen of samen met een groep? En vervolgens de vraag met de bus, de fiets, de auto of gewoon wandelend. Alleen dat al vergt soms de nodige tijd om tot een weloverwogen besluit te komen. En dan natuurlijk de vraag welke tuinen wil ik graag bezoeken. Want tuinen heb je in vele maten, soorten en kleuren en niet alles vind je even mooi. Maar in het ervaren van een tuin zit de uitdaging.

 

Binnenkort hebben wij als Groei & Bloei Salland weer ons Open Tuinenweekend. Ook dit jaar is de aanmelding, na een zekere aarzeling, weer ruim voldoende om velen in Salland een fijn weekend te bezorgen. Maar wat behelst eigenlijk al die mensen, zowel de eigenaren als de bezoekers? Voor de eigenaren, waaronder ik ook mijzelf reken, kan ik het wel voor een deel invullen. Je bent ergens met veel liefde, passie en inspanning mee bezig en dat wil je graag delen. Zeker als er nog een bepaalde filosofie onder ligt, dan moet het ‘kunstwerk’ getoond worden.  Alleen het verschil met een echt kunstwerk is, dat op zeker moment de kunstenaar besluit dat het klaar is. Bij een tuin is het nooit ‘af‘. Er blijft altijd wel een onkruidje zitten dat niet echt de bedoeling is. Of een flinke regenbui verstoort het mooie kleurenpalet. Dat is dan dikke pech.

 

Een andere mooie gelegenheid om maar liefst 3 prachtige tuinen op één dag te bezoeken is om mee te gaan met de jaarlijkse busreis die Groei & Bloei Salland organiseert. Naast het samen bezoeken van verschillende tuinen is het een geheel verzorgde dag uit met ook veel gezelligheid. Verderop in deze nieuwsbrief worden de tuinen beschreven.

 

Ook voor de bezoeker is het bezoeken van een tuin een uitdaging, want net als in een museum hoef je niet ieder schilderij of beeld mooi te vinden. Dan neem je er kennis van en ga je rustig verder. Maar bij een tuinbezoek loop je grote kans om de maker echt te ontmoeten. En dat is ook wel een  beetje de bedoeling, want zij (meestal is het een zij) wil graag kennis en ervaring delen met de bezoeker over wat allemaal goed is gegroeid en ook wat allemaal niet is gegaan zoals het bedacht was.

 

Eerlijk is eerlijk, tuinieren doe je natuurlijk voor jezelf en voor degene die er dagelijks langsloopt. Daar zal de tuineigenaar de voldoening uit kunnen halen. Maar als dan de poort opengaat en de bewonderaars binnen

komen, vinden de tuiniers het zeker leuk om een compliment te ontvangen al is het maar over dat ene bloempje dat het zo goed doet...

 

Heel veel plezier gewenst bij de rondgang langs de verschillende Open Tuinen en/of met de jaarlijkse busreis naar Duitsland!

 

Ed Penninks