Activiteiten & Actueel

Deelnemers ' Open Tuinen Weekend' Tuin 1.

De tuin van Jan en Miny Marsman

 

Deze zonnige tuin ligt in het mooie Vechtdal verscholen in de buurtschap Hessum en is bereikbaar via de Bosweg, naast speeltuin Madrid, het tweede pad rechts is Fazantenbosweg 20

Onze tuin is nu 15 jaar letterlijk aan het groeien!

Vorig jaar zijn de laurierstruiken een paar meter verplaatst en nu is daar een nieuwe opbouw van planten gaande. De tuin is glooiend en ook romantisch te noemen.

Er is een grote vijver zonder pomp, alleen een moeras stukje die het water helder houdt.

We hebben een grote verscheidenheid van planten, het hele jaar rond is er kleur en wat in bloei.

 

Welkom in ons eerste Open Tuinenweekend!

Tuin 2.

De tuin van Karin en René Jansman

 

Op de vraag “Willen jullie de tuin openstellen voor de open tuindagen?” hoefden wij niet lang na te denken. Natuurlijk wil ik mijn liefde voor het tuinieren met anderen delen. Tuinieren is mijn grootste hobby. Van kinds af aan ben ik bezig met tuinieren. Ik kan genieten als ik na een dag werken, heerlijk in de tuin kan wroeten. Ik kweek zelf veel planten op. Hoe fascinerend is het dat uit een zaadje/bol een prachtige plant groeit, die vervolgens schitterende bloemen geeft. Zo heb ik dit jaar zaden van de Canna gezaaid. Ik hoop dat ze dit jaar ook nog gaan bloeien.

Onze tuin bestaat uit een nieuw aangelegde siertuin (in 2018)  van 450 m2 met een gazon en veel vaste planten. De borders zijn op kleur ingericht,  in de tinten rood-roze-wit en paars-wit. Ook zijn er zomerbloeiende bollen gepoot en één-jarigen gezaaid. Enkele heesters zorgen voor een vaste structuur.

 

Daarnaast is er een groentetuin van 60 m2 , waar de meest gangbare groenten zoals sla, bonen, kool, aardbeien ect. geteeld worden. In de groentetuin staat een tuinkas, waar tomaten, paprika, komkommer, Spaanse peper en aardbeien geteeld worden. Vroeg in het voorjaar begint voor mij het zaaiseizoen, binnenshuis of in de koude kas.

Tuin 3.

De tuin van Chris Pen en Marcel Evers

 

Onze tuin van ruim 5500m2 ligt in het buitengebied tussen Lemelerveld en Heino. Nadat we hier 13 jaar gelden zijn komen wonen zijn we direct gestart met het aanleggen van de tuin. De tuin is naar eigen ontwerp ingericht waarbij we ons hebben laten inspireren door o.a. Mien Ruis. Kenmerken van onze tuin zijn lange zichtlijnen, tuinkamers, vijvers, strakke borders met hierbinnen weelderige beplanting. Binnen het ontwerp was één van de eisen om de tuin niet af te sluiten van de omgeving. Bij het aanplanten van de borders zijn veel vaste en eenjarige planten toegepast binnen bepaalde kleurthema’s.  Bij het tuinontwerp en de beplantingsplannen hebben we rekening moeten houden met de oude eiken die de tuin begrenzen aan de oost- en zuidzijde. Naast de bloemenborders hebben we in de tuin een kleine kippenweide met fruitbomen en een moestuin met een broeikas. Sinds we deze kas hebben geplaatst kweken we hierin zelf planten voor de borders en groentes voor de moestuin. Onze tuin is nog steeds in ontwikkeling, de laatste aanpassingen zijn de veranderingen aan de natuurlijke vijver.

 

 We hopen u te mogen begroeten aan de Akkerweg.

Tuin 4.

De tuin van Jos en Saskia ten Have

 

Rondom ons jongvee opfokbedrijf aan het Overijssels kanaal liggen twee afzonderlijke tuinen.

De tuin rondom het woonhuis bestaat uit gebogen vormen, vaste planten, gazon als looppaden. Ook heesters voor structuur in de winter en voor kleur in het voorjaar bollen.

Achter het huis een klein kasje voor het zaaien e.d.

 

De andere tuin, voormalige geitenwei, ligt naast de stal en bestaat uit rechte vormen.

Hier veel eenjarige en fruitbomen, er komen ook steeds meer vaste planten bij, en het laatste jaar rozen.

 

Het laatste project is de "bostuin", die begint nu ook meer vorm te krijgen.

De tuin blijft in beweging, hij is nooit af, maar dat vinden we er zo fijn aan.

 

Wij genieten er iedere dag van, u bent welkom om onze tuin te komen bekijken. 

Tuin 5.

De tuin van Martin en Marion Kogelman

De tuin aan de Linderteseweg heeft een aantal verassingen die de bezoekers zeker zullen raken. Het geheel maakt deel uit van het ouderlijk huis van Martin Kogelman. Hij heeft van het “achterhuis” een prachtig “voorhuis” gemaakt . De bezoekers bereiken via de oprit als eerste de ommuurde binnentuin. Met bestaande materialen is dit door Martin zelf gerealiseerd, waarbij ook de oorspronkelijke “Heujmiete” geheel is gerenoveerd. ‘Met Marion’ is deze Heujmiete momenteel de werkplek voor workshops en cursussen waar eigenheid in opvoeden en opvoedingsbeleid centraal staat.  ‘De Heujmiete’ en de ommuurde binnentuin worden verbonden door een mooie en aangename groenstructuur aangevuld met een mooie collectie oude fuchsia's. Met behoud van de zichtlijnen naar het aangrenzende buitengebied is de tuin op een gevarieerde wijze ingericht waar verschillende functies zo hun plaats hebben gekregen. U komt alle elementen tegen die een boerderijtuin spannend, afwisselend en daardoor de moeite waard maakt. Maar er is meer deze twee dagen. De conservatoriumstudenten Mia Kogelman (klarinettist) en Bente Boots (trompettist) zullen samen enkele miniconcertjes verzorgen. Op elk heel uur zullen zij een paar klassieke werken ten gehore brengen. Tenslotte kunt u onder het motto “kleuren zijn mijn passie” 

kennismaken met de kleurtekeningen en schilderijen van onze buurvrouw Sylvia Penninks waarbij duidelijk aansluiting is gezocht met het tuingebeuren.

Van harte welkom.

Tuin 6.

De tuin van Tom en Catrien Westendorp

 

Onze tuin ligt in de dorpskern van Marienheem.

De tuin bestaat uit verschillende gedeelten, die in de loop der jaren zijn ontstaan, met ieder deel zijn eigen sfeer.

 

Er zijn veel vaste en bijzondere planten, tussendoor opgevuld met eenjarigen, de meeste zelf gekweekt.

 

In de zomer is onze tuin heel anders van sfeer dan in de lente of de herfst.

 

U bent van harte welkom in het open tuinenweekend.

Tuin 7.

De tuin van Liesbeth en Tom Hogenelst

 

Liefhebberstuin met een oppervlak van plm 4800 m2. Toen we hier kwamen wonen was het grootste deel van het perceel weiland. Nu nog een deel bebost. Verder gazons, met een aantal hoogstamfruitbomen, omzoomd door borders. De nieuwste border is nu 2 jaar oud, beplant met “prairieplanten” op lavasteentjes, waardoor er minder onderhoud is. Verder een prachtig uitzicht op het Wierdense Veld.

Tuin 8.

De tuin van Jan en Ineke Stokvis

 

Welkom tuinliefhebbers

 

Zo’n 25 jaar geleden hebben we een tuinontwerp laten maken bij ons huis uit 1928 aan de Portlandweg in Nijverdal. We vinden het zelf een unieke plek, aan de rand van een woonwijk, dichtbij het centrum en toch het gevoel alsof je buitenaf woont.

We proberen ook de omgevingspercelen; zoals het weiland achter, bij het geheel te betrekken. We koesteren herinneringen van vroeger, ontdek het zelf.

 

Het plan van toen is uitgevoerd maar steeds weer aangepast aan de wensen en mogelijkheden binnen ons gezin.

 

We willen er vooral graag van genieten! We vinden het leuk om samen bezig te zijn met allerlei werkzaamheden. Maar kunnen ook erg genieten op een van de vele terrasjes. Er is altijd wel een lekker plekje in de zon of schaduw voor een kopje koffie of een drankje.

 

Verder hebben we een groot grasveld. Er is ruimte om te spelen, te relaxen, te proeven, ruiken maar vooral dus ook intens genieten.

 

Kom gewoon kijken en wandel lekker door allerlei paadjes om je steeds weer te laten verrassen.

Tuin 9.

De tuin van Cor en Miny Elders te Heeten

 

Op ’n Enk

 

Onze tuin ligt aan het rand van het dorp Heeten .

Aan de voorkant lijkt de tuin niet groot , maar de oppervlakte van het perceel is totaal 4000 m2. Opvallend zijn de 2 grote rode beuken die beeldbepalend in de tuin staan. We hebben de tuin in de loop van de jaren gemaakt naar onze wensen zoals het nu is.

Verschillende thema’s , zoals een alpentuin , boerentuin , een smederij , Western Saloon en Oosters huis staan in onze tuin , aangevuld met diverse zitjes.

Alle beplanting is aangepast op het thema. Delen zijn op kleur geplaatst , maar ook delen bewust niet .

Verder zijn we grote plantenliefhebbers ,vandaar we onze assortiment aan planten enorm is. Schaduwplanten , varens, hosta’s, kuipplanten, cactussen , bananenbomen. Kortom beslist de moeite waard om een kijkje te komen nemen.

Tuin 10.

De tuin van Ineke en Piet Braam

Deze tuin is in samenwerking met Tuin Ton Alferink zo`n kleine 25 jaar geleden ontworpen,  heeft veel ronde vormen en is in de loop van de jaren steeds iets aangepast.

Het is een open tuin met vier zitplekken  waar je van daar uit  telkens weer ander zicht hebt op de vele vaste planten en bloeiende bloemen in de borders   Diverse stroken gras en enkele rotstuinen geven een gevarieerde blik.

De bestrating  bestaat uit handgevormde oude bakstenen,  komend  uit de stad  Groningen .

Een vijver met vissen ,  waterlelies en waterbol  maken het geheel mooi af .

Overige bestrating  voorzien van  grint voor opnemend  vermogen  van het  hemelwater.  Twee regentonnen vangen het dakgootwater op. Ook de diverse ornamenten in de tuin bepalen de sfeer.

Werkend in de tuin kun je heerlijk uitkijken  via de lage coniferen heg , naar het Overijssels kanaal  en de ijsbaan waar in de lente schapen grazen .

Al met al een heerlijke plek om met veel plezier te tuinieren en te wonen

Tuin 11.

De tuin van Arnold en Dinie Hutten

 

Welkom !

 

Ons huis (1939) met tuin stond vroeger in het buitengebied van Raalte, tussen de roggevelden en akkers. Sinds 1985 wonen wij hier met ons gezin en hebben vaak verbouwd. Het huis is tevens de geboorteplek van Arnold. Veel oudere Raaltenaren weten dat dit vroeger de “Rameler Enk” was, waarnaar wij ons huis hebben vernoemd. Een paar meter ligusterheg en een appelboom zijn het

enige tastbare uit die tijd. Het huidige ontwerp is van 2004 en gemaakt door een tuinkennis. De voortuin is naar eigen idee in 2016 aangelegd.

De tuin is veelvormig en netjes in zijn opzet. Bijzonder is dat een groot gedeelte van de tuin ongeveer 20 cm boven het stoepniveau ligt. De borders zijn meest op kleur samengesteld met

diverse planten. We doen vaak ideeën op bij andere tuinliefhebbers en kijken daar graag rond.

We hopen dat u in onze tuin het plezier herkent dat wij er dagelijks in vinden!

Als in het voorjaar de vogels op bezoek komen genieten wij van de rust, ruimte en het plezier dat de tuin ons telkens weer geeft.

 

                                                    KOM MAAR KIEK’N.

Tuin 12.

De tuin van Ineke en Sjoerd Witteveen

 

Bij het ontwerpen van de tuin van 250 m² zijn we uitgegaan van strakke lijnen, hoogteverschillen en speelse elementen. De terrasjes bieden de mogelijkheid om de tuin vanuit verschillende kanten te bekijken. Het werken met zichtlijnen geeft een aparte uitstraling zoals ook het vlonderhout, de vijver, de pergola's, de hagen en de borders  ieder hun bijdrage leveren aan het geheel. Het gazon zorgt voor rust, ruimte en verbinding.

Bij het tuinieren staat de liefde voor de plant centraal, we hebben geleerd anders naar planten te kijken, meer vanuit de plant zelf. Verdiepen in haar naamgeving, haar oorsprong  gaven ons nog meer plezier aan het uitoefenen van onze hobby. Iedere plant heeft zo zijn eigen verhaal en de verwondering wordt alleen maar groter. Onze ervaring is dat het plezier in tuinieren vergroot wordt door bezoekjes te brengen aan andere tuinen en met andere tuinliefhebbers je hobby te delen. Je doet er ideetjes op en je ontwikkelt je steeds verder in het tuinieren. Het werken met weefplanten, de plaats van éénjarige planten tussen vaste planten, meer aandacht voor de voorjaarstuin door middel van diverse bollen en het meer oog hebben voor bijen, vlinders, libellen, insecten en visjes zijn daar mooie voorbeelden van. Dit jaar hebben we wat meer energie gestoken in het aanleggen van een kleine schaduwborder. Ook dan ontdek je weer hoe ontzettend veel mooie schaduwplanten er zijn, zoals bijvoorbeeld beesia, trautvetteria en jeffersonia.

Kom rustig een kijkje nemen in onze  tuin met een natuurlijke uitstraling, waar het groen de overhand heeft en waar u mee kunt genieten van wat de natuur ons biedt. We hebben inmiddels geen tuin bij het huis maar een huis in de tuin.

Tuin 13.

De tuin van Woonzorglocatie de Hartkamp

 

Beste bezoeker

 

Wat fijn dat u onze tuin komt bezoeken.

Sinds 2017 hebben wij een hier een pluk-, sier- en moestuin.

Deze tuin is grotendeels aangelegd door de vrijwilligers,

zij zijn hier dan  ook wekelijks om de tuin te onderhouden.

Op de dinsdagochtend zijn er veel vrijwilligers hier samen  mee bezig.

Door de brede vlakke paden is de tuin ook goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Er zijn voldoende bankjes  in de tuin om te zitten en te  genieten van  de mooie planten en bloemen.

De groentes die worden verbouwd,  zijn tegen een kleine vergoeding te koop in het grand café.

meer

 

 

 

22
Jun
Rozen aan de macht - Blik op de tuin (907)
21
Jun
Heel veel geel in de tuin