Activiteiten & Actueel

Tuin 1. Colinda en Jos Holtmaat

Op het platteland in Schanebroek te Luttenberg hebben wij 18 jaar geleden eigenhandig een tuin aangelegd die door de tijd heen nogal is veranderd. Na jaren vele meters buxus onder handen te hebben gehad creëerden we, nadat alles was aangetast door het virus, een ruimtelijke tuin met lange borders. De tuin is omgeven door een houtwal waaronder kippen en ganzen scharrelen en deze dieren hebben toegang tot een grote vijver. In het voorjaar genieten we van de weidevogels en onze tuin wordt druk bezocht door allerlei soorten tuinvogels. We willen nog het een en ander aanpassen en hebben nog vele plannen maar zoals iedere tuinliefhebber ervaart: je tuin is nooit af!

Tuin 2. Saskia en Jos ten Have

Rond onze boerderij hebben wij twee afzonderlijke tuinen. De tuin rond het huis bestaat uit borders met vaste planten aangevuld met heesters. De looppaden bestaan uit gras.

'De Plukweide', bestaat nu 3 jaar, maar er worden nog steeds veranderingen in aangebracht. Dit jaar zijn de borders iets groter gemaakt en is de beplanting veranderd. De eiland border is veel groter gemaakt en opnieuw aangeplant. De schaduwtuin, het bosje genoemd, is ook aangevuld met nieuwe soorten. Dus al met al blijven we nog steeds bezig om het te vervolmaken, ook al lukt dat denk ik nooit.

U bent van harte welkom en we hopen dat u er net zo van geniet als wij dat elke dag doen.

Tuin 3. Gerda en Jaap Tijs

Tuin 'Hof van Eigen-aardigheden'. Het betreft hier een 1.2 hectare grote landschapstuin. Naast een bescheiden bongerd (appels, peren, pruimen etc.) ook een wijngaard (druif Regent) en een bessenkooi (blauwe bosbes, rode- en witte aalbes). Verder een ruime rozentuin met enige perken met geurrozen. Bij de rozenbogen klimmers als New Dawn, Blush Noisette en Guirlande d' Amour.

Veel borders met Rugosa's. Een grote border met veel Hosta's. Verder een kruidentuin met een Kiwi boog (diverse soorten kiwi's). We houden bijen, dus ook aandacht voor bijenbloemen. Een bibliotheek met tuinboeken zorgt voor ondersteuning. Er zijn borders, afgezet met Buxusbollen. Een groentetuin met ook oude groentes als palmkool etc. Een natuurvijver en veldjes, ingezaaid met wilde bloemen en kruidenmengsels.

Kortom: een allegorische landschapstuin.

Tuin 4. Ben Veldman

Achter het huidige oorlogsmonument aan de Zwolsestraat lag in 1445, in het Schoutambt Raalte, de havezathe Hofstede. De gracht liep destijds waar nu de Churchilllaan en de Kennedylaan lopen. Aan de Zwolsestraat is nog een stukje gracht te zien. In 1921 stichtte de ABTB er de Landbouwwinterschool. deze werd in 1990 afgebroken en er kwamen woningen. Het park is in stand gebleven met haar mooie bomen en stinzenplanten. De woningen liggen rondom een pleintje met gezellige mensen. Een pracht plek, dicht bij het dorp met al haar voorzieningen en een omlijsting van bomen met veel vogels.

Het perceel is 435 m2 groot. Hierop staat de woning met voor, opzij en achter een tuintje. De tuin achter ligt op het Zuidoosten, belangrijk voor de zon. Tot 13.30 uur kun je heerlijk in de morgenzon zitten. En daarna op het plekje achter in de tuin. In het midden ligt een vijver met goudvissen.

Voor het ontwerp is een tuinarchitect ingeschakeld. Zelf hebben we aangegeven welke planten we mooi vonden. Doordat het volgroeid is zit er weinig onkruid en dus weinig werk. Als je je er thuis voelt

Tuin 5. Ineke en Sjoerd Witteveen

Bij het ontwerpen van de tuin van ongeveer 250 m2 zijn we uitgegaan van strakke lijnen, hoogteverschillen en speelse elementen. De terrasjes bieden de mogelijkheid om de tuin vanuit verschillende kanten te bekijken. Het werken met zichtlijnen geeft een aparte uitstraling zoals ook het vlonderhout, de vijver, de pergola's, de hagen en de borders ieder hun bijdrage leveren aan het geheel. Het gazon geeft rust en ruimte.

De liefde voor de plant staat centraal, we hebben geleerd anders naar planten te kijken, meer vanuit de plant zelf. Haar naamgeving, haar oorsprong geven ons nog meer plezier aan het uitoefenen van onze gezamenlijke hobby. Iedere plant heeft zo zijn eigen verhaal en de verwondering wordt alleen maar groter. Onze ervaring is dat het plezier in tuinieren vergroot wordt door bezoekjes te brengen aan andere tuinen en met andere tuinliefhebbers je hobby te delen. Je doet er ideetjes op en je ontwikkelt je steeds verder in het tuinieren. Het werken met weefplanten, de plaats van éénjarige planten tussen vaste planten, meer aandacht voor de voorjaarstuin door middel van diverse bollen en het meer oog hebben voor bijen, vlinders, libellen, insecten en visjes zijn daar mooie voorbeelden van.

Kom rustig een kijkje nemen in onze tuin met een natuurlijke uitstraling, waar het groen de overhand heeft en waar u mee kunt genieten van wat de natuur ons biedt. We hebben inmiddels geen tuin bij het huis maar een huis in de tuin.

Tuin 6. Jeanine en Martin van der Linde

Eigenlijk kwam het verzoek deel te nemen aan het Open Tuinenweekend een jaar te vroeg. Er hebben zich namelijk nogal wat veranderingen voorgedaan. Twee jaar geleden werd een (van binnen rotte) Berk weggehaald, vorig jaar de tamme Kastanje en in november op de plaats van de Berk een kippenhok geplaatst en ook door de diepe border er een paadje naartoe aangelegd.

Eerst hadden we alle planten uit die border gehaald, hetgeen op zich wel eens goed is. Geen punt natuurlijk, maar er waren al veel planten afgestorven en, naast een paar waarvan we dachten dat we die teveel hadden, een aantal gesnoeid. Daardoor was het niet meer duidelijk welke planten we nog overhielden.

In het voorjaar bleek dat we van sommige planten nog steeds teveel hadden en dat er ook een aantal planten 'verdwenen' was. Daarnaast kwamen we erachter dat de Thalictrum zich slecht laat verplaatsen. Daarvan missen we twee soorten en de Th. Elin is vele malen kleiner dan hij eerder was. Toch zijn we blij met de veranderingen. Daarnaast zijn de sloot, de voortuin en het tuintje aan de zijkant met een 'bossig' paadje, nog steeds het bezichtigen waard. Denken we. U bent van harte welkom op zaterdag 14 juli tussen 10.30 uur tot 16.00 uur.

Tuin 7. Inge en Huub ter Haar

Onze tuin aan de rand van Heeten is in de loop der jaren met ons meegegroeid. Van een kindvriendelijke tuin met moestuin naar een tuin waar nu planten en bloemen op de voorgrond zijn komen te staan. De tuin is ontworpen door een architect maar de beplanting hebben we zelf gedaan.

De plantvakken zijn rechthoekig, de heggen zijn strak en recht, maar geven daarom dan ook rust aan de weelderige borders. Op verschillende plekken in de tuin zijn zitjes, zodat je overal kunt genieten van het zicht op de tuin en de weilanden.

We proberen de laatste jaren steeds vroeger kleur in de tuin te krijgen, zodat we meer bloembollen en voorjaarsbloeiers toe zijn gaan passen. Helaas is daar midden in de zomer weinig van te zien. Echter de tuin is nu wel op zijn hoogtepunt qua bloei van vaste planten, eenjarigen en zomerbollen.

U bent van harte welkom op zaterdag 14 juli van 10.30 tot 16.00 uur dus kom gerust een kijkje nemen.

Tuin 8. Gerda en Hennie Overhein

Wij zijn nu negen jaar bezig met onze tropische tuin. En de grote kunst is nu hoe mijn planten door de winter heen te krijgen. Afgelopen winter was ook bij ons niet prettig voor een redelijk aantal planten. Deze hebben het dus ook niet overleefd, ondanks de grote zorg die wij eraan besteden. Maar goed, u treft toch een redelijk aantal planten aan in onze tropische tuin, in allerlei soorten en maten.

Het is in onze ogen zeker de moeite waard om een kijkje te komen nemen. Vele citrussoorten, palmen, cactussen en nog veel meer exoten. Wel zijn we nu bezig om te kijken, als er nieuwe planten komen dat deze dus wel winterhard zijn. Dat geeft minder sleepwerk in het voor- en najaar.

U bent van harte welkom.

Tuin 9. Dinie en Ru Leuverink

Als u door de dorpskern wandelt, fietst of rijdt, heeft u mogelijk niet in de gaten dat veel percelen aan de oude doorgaande weg - door het centrum van Heino - een vrij diepe achtertuin hebben. Ook bij ons is dat het geval en hebben wij ca. 800 m2 tot onze beschikking.

De tuin heeft een strakke vormgeving die verzacht wordt door planten en bloemen met een zo natuurlijk mogelijke uitstraling. Spanning in de tuin wordt gecreëerd door beukenhaagjes en leibomen van veld esdoorn en diverse grassen zoals Panicum en Miscanthus.

Zelf halen wij onze inspiratie uit het bezoeken van verschillende tuinen en kwekerijen. Regelmatig experimenteren wij dan ook weer met iets nieuws in onze tuin. In het najaar wordt de tuin niet winterklaar gemaakt, hierdoor vormen uitgebloeide planten, grassen etc. een mooi winters silhouet bij rijp en sneeuw. Tevens blijft hierdoor gedurende lange tijd voldoende voedsel beschikbaar voor de vogels.

U bent welkom op zondag 15 juli 2018 van 10.30 tot 16.00 uur.

Tuin 10. Henriëtte en Ben Nijboer

De tuin, genaamd 'Het Gaagel', is ca. 4750 m2 groot. Tot 2007 bestond 75% van het perceel uit een weiland, dat op het laagste punt van Heino ligt en daarmee van nature vrij nat is. De plek werd vroeger zelfs 'de plasse' genoemd.

Door de aanwezigheid van veel bomen en dus veel bladval in het najaar, is de ondergrond arm en zurig, maar daarmee ook een prima basis voor bijvoorbeeld Hortensia's. Qua beplanting ligt het accent vooral op het creëren van b(l)oeiende borders met planten die materiaal opleveren voor bloemstukken. We proberen het onderhoud te beperken door gebruik te maken van aansluitende beplanting, bodembedekkers, praktische paden en een robotmaaier. Verder kiezen we voor behoud van eenheid en ruimte: geen kamertjes of afgescheiden perken, maar vooral een (speels) geheel.

We noemen onze tuin wel eens het type 'zondagstuin': we willen het met de zondagse kleding aan kunnen bijhouden...

Tot slot: het grootste deel van de tuin is toegankelijk voor mensen met een rolstoel. Voor kinderen is er ruimte om te spelen, en als ze de kippen of vissen willen voeren; het mag allemaal. Een tuin is om in te leven.

Tuin 11. Agnes en Willy Endeman

Onze tuin is de laatste keer flink aangepast in 2009. Hij is nu ongeveer 1 hectare groot. Het is gedeeltelijk siertuin en de rest is bostuin (2009) waarin een hele grote natuurlijke vijver. Rondom de vijver loopt een wandelpad tussen de bomen en struiken door waar je kunt genieten van de rust die een tuin je kan bieden. We hebben geprobeerd om verschillende soorten bomen en beplanting te gebruiken waardoor een diversiteit aan kleur en blad is ontstaan.

In de siertuin staat een reuzen Gunnera mooi te wezen. Het blad heeft een doorsnede van ruim 1 meter. Ook is er een pas aangelegd Hortensia perk. Na de ramp van vorig jaar (bevriezing) hebben we bijna alle Hortensia's bij elkaar gezet en we hopen dat we dit jaar een zee van bloemen te zien krijgen.

Kom kijken, u bent van harte welkom en veel wandelplezier.