Lezing Harry Roskam ''Winterharde tuinvarens, verrassen&verwonderen'' 21 september

21 september: Lezing Harry Roskam ‘Winterharde tuinvarens, verrassen & verwonderen‘

Ieder voorjaar ontrollen zich weer de krullen van varens. En dat al honderden miljoenen jaren lang. En zeer waarschijnlijk zullen er nog vele honderden miljoenen jaren bij komen. Ver nadat de laatste mens het licht heeft uitgedaan op aarde. En niet ondenkbaar is dan, dat diezelfde mens de varens onbedoeld wellicht op andere werelden heeft geïntroduceerd om daar aan een nieuwe evolutie een bijdrage te leveren.

In tegenstelling tot de meeste zaadplanten is het “zaad” van varens, de spore, zo fijn dat het overal in de lucht mee zweeft en zich bv. ook op kleding vasthecht om daar later op een andere plek weer uit te vallen.

Varens komen, behalve op de polen, overal op aarde voor en hebben de meest bijzondere vormen aan genomen. Van millimeters groot tot tientallen meters hoog. Levend onder water tot in de droogste woestijnen. Groeiend in ijskoude tot soms zelfs in gloeiend hete gebieden. Met kleuren, niet alleen groen, maar soms ook rood tot pimpelpaars. Allemaal met eigen aanpassing aan de verschillende milieus om te overleven. Er zijn zo’n 25.000 soorten en variaties. En wist u dat u sommige soorten ook kunt eten?

Fascinerende planten die in het Engeland van de negentiende eeuw een ware varengekte deden ontstaan, vergelijkbaar met de tulpengekte bij ons in de gouden eeuw.

In mijn verhaal zal dit alles en nog veel meer de revue passeren. Wel zal ik in mijn verhaal me concentreren op de winterharde varens die we zeker met de huidige winters in onze tuinen kunnen gebruiken.

Lokatie:                   Annahuis (De Plas 8, 8102 CS Raalte) en/of via livestream (Informatie hierover via flitsmail )
Aanvang:                20.00 uur -
registreren is noodzakelijk: klik hier
Kosten:                   Leden:  € 1,- en niet leden betalen € 3,50 in het Annahuis